Szeretnél környezettudatos lenni? Kezdd el velünk!

Szeretnél környezettudatos lenni? Kezdd el velünk!

Hogyan állj neki? Mindenekelőtt tájékozódj, szerezz ismereteket. A környezettudatosság az egyéni felelősség szintjén kezdődik. Ha tehát valaki lemondó a témában, tudd, hogy Te magadért, a saját tevékenységedért vagy felelős. Ha Te tenni szeretnél, tudsz is majd.

Jelentkezz olyan csoportokba a közösségi médiában, ahol egymással meg tudjátok osztani a tapasztalatokat, a tippeket. A saját példánkkal tudunk másokat inspirálni, az aktív cselekedettel.

A környezettudatos életmód elkezdésénél sosem radikális dolgokra érdemes gondolni, hanem finom, folyamatos átállásra.

A lenti tippjeink nem csak a környezetre kedvezőek, de spórolni is tudsz velük.

Szép Pázsit Webshop
Szép Pázsit Webshop

Figyelj az energia-használatodra. A bedugott lámpák, töltők, ha nem használod őket, akkor is „megesznek” egy pici áramot.

A hűtődnél, mikrohullámú sütődnél és porszívódnál is válaszd a legmagasabb energiaosztályt. Használj energiatakarékos izzót.

Gyakran és sokszor mosol? Hogyan tudod úgy szervezni a mosást, hogy egy-kettővel kevesebbet kelljen? Váltsd ki a szárítógépet esetenként teregetőn való szárítással.

Ha fogmosásnál is folyik a víz, az szemmel látható összeggel fog megjelenni a számlán. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Ha abban a házban, amiben élsz, épp nincs külön műanyag-, papír- és szerves gyűjtő, a közelben fogsz találni.

A régi, megunt ruháidnak biztosan örülnek a rászorulók.

Régi akkumulátorokat, elemeket gyűjtőpontokon adj le.

Súrolószer helyett válassz szódabikarbónát vagy sót, vízkőoldó helyett jó ötlet az ecet. Mosószer helyett próbáld ki a mosódiót.

Kitűnő választás a biológiai lebomló szemeteszsák is.

Ha teheted, válassz tömegközlekedést vagy biciklizz. Az autónál úgy is tudsz spórolni, hogy kevesebbet használod a légkondit, ha mindig fel van fújva az összes gumi, ha könnyedén, másokra nem rátapadva vezetsz és így nem is kell sokat fékezned, mert kisebb a követési távolság. Hosszabb utazáshoz remek lehet a vasút vagy a telekocsi.

Dönthetsz úgy, hogy kevesebb papírt használsz. Ha mindenképp ki kell nyomtatni valamit, a kétoldalas nyomtatás is opció. A rezsiszámlákat kérheted online, képeslapot pedig e-mailben is küldhetsz. Ha van rá lehetőséged, használj napelemet, csökkenthető vele a rezsiköltség. Sokat számít az ajtók és ablakok kiváló hőszigetelése is.

A kevesebb húsfogyasztás kevesebb terhet ró a környezetedre. Fogyassz szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, válaszd a helyi termelőket, ezzel sokat segíthetsz nekik. Válassz minél alacsonyabb feldolgozású ételt.

A használt étolajat gyűjtsd össze és add le az arra kijelölt pontokon, pl. kenőolajat fognak belőle készíteni.

Kávézz otthon, legyél Te a saját baristád. A kávézacc alkalmas virágföld táplálására, ne dobd ki, a virágaid örülni fognak neki.

A dohányzás csökkentésével, a dohányzással való leszokással kevesebb csikk kerül a földekbe és a vizekbe.

Igaz ez a gyógyszerekre is. A lejárt gyógyszereket a patikában add le.

Műanyag szívószálak helyett egyszeri befektetés jelentenek a fém szívószálak.

Szép Pázsit Webshop

Ha vásárolni mentek, legyen nálad vászontáska. Vagy ha gyermeked van, lehet ő ennek a felelőse.

Az eldobható üdítőitalok palackját kiválthatja egy rendszeresített, erre készült, jópofa palack, amibe tölthetitek az italt.

Az erkélyen vagy gangon tudsz fűszernövényeket is termeszteni, próbáld ki, ha van kedved.

Ha van rá lehetőséged, komposztálj!

Műanyag helyett csatos üvegekben tárold az étkezési alapanyagokat.

Nézd át a zöldségeket, a gyümölcsöket, hogy azt a részüket, amelyeket kidobnál, nem tudod-e másképp felhasználni? Például a krumpli héjából isteni chips süthető.

Neked mi a tipped? 😊

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás